Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

ТВ ЕВРОПА: Частните охранители също са против да охраняват населени места

Българската камара за охрана и сигурност подкрепя искането на главния прокурор Сотир Цацаров текстове от Закона за частната охранителна дейност да бъдат обявени за противоконституционни. Мотивите им – така частният сектор няма да се занимава със задължения на държавата. Това е и мнението на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Няма вариант, в който гражданите да плащат за охраната си, след като безопасността им е задължение на държавата. Така говорителят на прокуратура коментира действията на Сотир Цацаров. Главният прокурор сезира Конституционния съд заради Закона за частната охранителна дейност. Според Цацаров с тези текстове се нарушава принципът на правовата държава.

Действията на Цацаров срещнаха подкрепа и сред охранителния бранш. От Българската камара за охрана и сигурност са категорични, че текстовете от Закона за частната охранителна дейност ги поставят в по-неизгодно положение спрямо полицията.

Атанасова коментира още, че при подготвянето на законопроекта е потърсено и тяхното мнение, но предложенията им не са били взети предвид в окончателния вариант.

Статията на сайта на ТВ ЕВРОПА можете да прегледате от тук.

Начало