Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

БНР: Татяна Иванова: Промените в Закона за частната охранителна дейност създават предпоставки за дисбаланс в сектора

"Секторът на частните охранители има опасения, в стрес сме, защото специално този член за охрана на урбанизираните територии, беше вкаран в проекта на Закона за частната охранителна дейност между първо и второ четене за обсъждане извън работната група, която беше създадена. Де факто целият този законопроект създава предпоставки за тотален дисбаланс в сектора". Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ Татяна Иванова, изпълнителен директор на Националния клъстер „Сигурност“.

Иванова подчерта, че не е прието нито едно предложение на работещите в сектора. По думите й с така направените промени на частните охранители се вменяват дейности, които по Конституция са приоритет на МВР: "Бяха поети ангажименти от страна на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност, които ни заблудиха, че ще се приеме един работещ закон, а де факто така приетият закон, освен че увеличава административната тежест с тази разбивка на лицензионните режими, но увеличава и неимоверно много и функциите, които се вменяват. Хаосът е пълен.  Няма как да се чувстваме доволни от тази „възможност“, която ни се дава с въпросния лиценз за урбанизираните територии, защото така записан в закона лиценза – „охрана на урбанизираните територии е комплекс от дейности, който включва защита от противоправни посегателства срещу имуществото и населението“ – това са дейности, които са изцяло приоритет на МВР и ние сме го казали във всички наши последващи становища".

Статията на сайта на БНР и интервюто можете да прегледате от тук.

 

Начало