Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

OFFNEWS: И президентът сезира КС заради закона за частните охранители

И президентът сезира КС заради закона за частните охранители

Президентът Румен Радев също се обърна към Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на текстовете от Закона за частната охранителна дейност, с които се въвежда охрана на урбанизирание територии.

Малко по-рано през деня същото нещо и със сходни мотиви направи и главният прокурор Сотир Цацаров.

Законът беше внесен от депутати от ГЕРБ и приет скоростно на две четения, въпреки отправените предупреждения от бранша на охранителните фирми, че текстове от него противоречат на конституцията и европейското право.

В мотивите си президентът посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

„Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Статията в OFFNEWS можете да прочетете о ттук.

Начало