Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

Въпрос към Цв. Цветанов: Търговско дружество или правоохранителна институция е МВР?

В интервю за сутрешния блок на бТВ, на 17.01.2017 г., бившият министър на вътрешните работи и настоящ (все още) председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред при 43-то НС Цветан Цветанов обясни неефективността на работата на МВР със закриването на т.нар. полицейски СОД. По думите на Цветанов, това решение е обслужило интересите на частните охранителни фирми и е лишило МВР от 25 млн. лв. годишни приходи.

В тази връзка, припомняме на г-н Цветанов, че закриването на търговската дейност на МВР в областта на услугите за сигурност бе осъществено по настояване на бизнес организациите. Основните аргументи бяха, че е налице:

  • конфликт на интереси, тъй като МВР, от една страна, е лицензиращ и контролиращ орган спрямо частните фирми за охрана и сигурност, а от друга, се явява техен пазарен конкурент;
  • нелоялна конкуренция, тъй като представители на МВР участват в комисиите по обществени поръчки, а като кандидат-изпълнител се явява и т.нар. полицейски СОД.

Тезата за наличието на конфликт на интереси и нелоялна конкуренция на МВР бе потвърдена от Комисията за защита на конкуренцията (Решение №224/2010 г.). В решението на КЗК е отразена и съществуващата практика в 14 държави-членки на ЕС: Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Словения, Испания, Швеция. От проучения международен опит става ясно, че в нито една от 14-те държави законодателството не предвижда полицията да извършва охранителни услуги на договорна основа, подобни на тези, които се предлагат от частните охранителни фирми. В някои от държавите полицията участва в охраната на по-големи спортни или културни събития, които се провеждат на обществени места, където действа съвместно с частните охранителни фирми.

Пълният текст на становището можете да прочетете от тук.

 

 

Начало