Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

Параграф22: МВР навярно умишлено не иска да има регистър на частните охранителни фирми в България

В момента има общо 2867 фирми, лицензирани да извършват частни услуги за сигурност. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите 1867 притежават регионални лицензи. Това става ясно от работещия вече регистър на фирмите, извършващи частна охранителна дейност, който е създаден от Индустриален клъстер „Сигурност" - ИКС (член на БСК) и може да бъде ползван онлайн на адрес http://iksbg.com/services/company-reports.html.

Според регистъра, 304 фирми са лицензирани да извършват лична охрана на физически лица, 1816 - за охрана на имущество на физически или юридически лица, 232 - за охрана на мероприятия, 265- за охрана на мероприятия, 265 - за охрана на ценни пратки и товари, а 762 са звената за самоохрана, сочи infostock.bg.

Най-много лицензирани фирми за охрана има на територията на гр. София (1076), следвани от Пловдив (209), Варна (172), Бургас (97), Плевен (74) и Перник (53).

Създаването на такъв регистър е ангажимент на МВР, съгласно приетия през 2004 г. Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД), но до момента той практически липсваше. Благодарение на безвъзмездните и доброволни усилия на ИКС, регистърът вече е факт. Поради липса на публични данни, регистърът не предлага информация за броя на охранителите и охраняваните обекти, както и за средствата, използвани при осъществяване на охраната (МПС, оръжие и др.), макар подобно изискване да е записано в чл.40, ал.2, т. 3 и 4 от ЗЧОД.

Пълният текст на статията можете да прочетете от тук.

Начало