Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

OFFNEWS: Частници свършиха работата на МВР – регистър показва броя на охранителните фирми

Към настоящия момент у нас има общо 2867 фирми, лицензирани да извършват частни услуги за сигурност. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите 1867 притежават регионални лицензи. Това показват данните от регистъра на частните охранителни фирми, който беше създаден от Индустриален клъстер "Сигурност" (ИКС). Сдружението с нестопанска цел е член на Българската стопанска камара (БСК).

Създаването на такъв регистър е ангажимент на МВР, което е регламентирано с приетия през 2004 г. Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД). До момента обаче такъв липсва, което беше установено и от прокуратурата, след като бяха разпоредени проверки на всички договори за охрана, както и режимите за предоставяне на оръжие на частни охранителни фирми. 

Поради липса на публични данни, регистърът не предлага информация за броя на охранителите и охраняваните обекти, както и за средствата, използвани при осъществяване на охраната (МПС, оръжие и др.), макар подобно изискване да е записано в чл.40, ал.2, т. 3 и 4 от ЗЧОД, съобщават от ИКС. 

Според данните от регистъра 304 фирми са лицензирани да извършват лична охрана на физически лица, 1816 – за охрана на имущество на физически или юридически лица, 232 – за охрана на мероприятия, 265 – за охрана на ценни пратки и товари, а 762 са звената за самоохрана.

Пълният текс на статията можете да прочетете от тук.

Начало