Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

BIT: Ясна ли е съдбата на частните охранители у нас и чии интереси стоят зад промените в тези фирми?

Частни гардове влизат в борбата с тероризма. Или поне това е записано в нов законопроект на кабинета “Борисов 3”. Точката влезе в дневния ред на Министерския съвет в края на юли. Според документа, частните фирми са длъжни да пазят видеоархив от камерите си и да го предоставят на МВР при поискване. Зад нововъведението, се крият основно финансови причини. Защото частните гардове така или иначе опасват охраняваните от тях обекти с техни камери. И още нещо – могат да поемат охраната на цели села. Въпросът е дали няма да се съюзят с бандитите? Или пък си създаваме частно МВР?  И защото въпросите са твърде много, задаваме ги на експертите. Татяна Иванова – клъстър „Сигурност“ към БСК коментира проблема.

„Няма как частни гардове да са включени в борбата с тероризма – ние сме търговска дейност и извършваме специфични услуги. Борбата с тероризма е приоритет на публичните институции“, обясни Иванова.

Казусът коментира и с включване по телефона Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
„Това е дейност, която е натоварена с много негативи през годините. Ако си спомняте борчетата започнаха с охрана. В този сектор, ако погледне човек, има бивши полицейски началници собственици на фирми. Един от големите проблеми тук е, че във времето държавата се съобрази с различни лобистки интереси в охранителния бизнес“, смята Безлов.
Още от еМисия България – ТУК

Интервюто межете да чуете на този линк.

Начало