Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

Бизнесът обяви предприятието за услуги на МВР за незаконна предпоставка за корупция

Против създаването на държавно предприятия "Център за услуги", което в бъдеще ще издава личните документи на българите и ще регистрира автомобилите, се обяви Българската стопанска камара (БСК) в четвъртък. Според бизнес организацията формирането на държавно предприятие, което ще има възможността да извършва търговски услуги и да печели от ресурсите на Министерството на вътрешните работи, противоречи на европейското и национално конкурентно законодателство.

От БСК считат, че е недопустимо предоставянето със закон на властови правомощия на предприятие, което ще извършва прикрита търговска дейност, представяйки я за административни услуги. Камарата припомня, че според Закона за българските лични документи, същите "се издават от Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на отбраната съобразно предоставената им компетентност“. Възлагането на подобни правомощия на едно търговско дружество е в противоречие на действащото законодателство. Категорично възразяваме срещу възможността една приоритетно държавна дейност, каквато е издаването на лични документи, да попадне в ръцете на търговско дружество, с неясни приходи и без правомощия да издава и унищожава документи, пишат в писмо до премиера Бойко Борисов членовете на стопанската камара.

Цялата статия можете да прочетете на този линк - Бизнесът обяви предприятието за услуги на МВР за незаконна предпоставка за корупция

Начало