Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

Институции и банки са склонни да пестят от охрана

Едно интервю на д-р Татяна Иванова за Дарик радио

Има проблем с културата на сигурност в България и много институции, не само банките, са склонни да пестят от охрана, което създава проблеми на охранителните фирми при изпълнението на договорите им. Това коментира в интервю за Дарик д-р Татяна Иванова, изпълнителен директор на Индустриален клъстер Сигурност. Организацията обединява на национално ниво фирмите в този бранш.

По повод зачестилите обири на банки и търговски обекти през последните дни д-р Татяна Иванова коментира проблемите, които среща охранителния бизнес в работата си и съобщи, че все още няма инициирана среща с МВР по темата.

Тя уточни, че нивото на сигурност в банките се определи от самите отдели в конкретните банки и те възлагат на базата на договор какво да изпълняват охранителните фирми.

На въпрос пестят ли някои банки от охрана, особено на малки клонове, д-р Татяна Иванова призна, че има такава тенденция. „Тук става въпрос и на култура на сигурност в България – голяма част от възложителите ни, в това число и банки, са склонни да платят по-големи суми за различни неща, но когато стане въпрос за сигурност гледат да спестяват, не само банките. Това създава проблеми на охранителните фирми при изпълнението на договора, а ние носим отговорност“, коментира още тя.

По думите й собствениците на всички обекти трябва да разберат, че охранителните фирми пазят тяхната собственост и имущество и не е редно първо да спестяват от охраната.

Често възложителите и на обществени поръчки за охрана залагали на най-изгодната цена, което се отразявало на качеството, което пада, както и на проблема с кадрите, които все по-трудно се задържат.

Д-р Татяна Иванова съобщи за случай, в който ИКС са осъдили държавна институция - ВМА, които са заложили в обществената поръчка за охрана с цел икономии разяснението, че трябва да бъдат назначени пенсионери.

Като сключим договори за охрана с държавни институции не можем да актуализираме тези договори, но същата тази държава вдига минималните осигурителните прагове, отбеляза още тя.

Д-р Иванова напомни, че приоритет на МВР е осигуряването на обществения ред и борбата с криминалния контингент, но има партньорство с охранителните служби, когато е необходимо.

Тя посочи още, че възложителите на дейностите по охрана трябва да осъзнаят, че за сигурността се плаща, защото след това за несигурността се разплащаш в последствие.

Цялото интервю слушайте в разговора на Йовка Йовчева с д-р Татяна Иванова в предаването на Дарик радио „Реактивно“.