Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

NOVA TV: Депутатите Маноил Манев и Иван Иванов за ЗЧОД

NOVA TV

"Със закона за частната охрана в селата на практика официално оправдаваме МВР да абдикира. Новите правила не гарантират на хората сигурността, живота и здравето". Това заяви за "Здравей, България" депутатът Иван Иванов от БСП.

В четвъртък Народното събрание одобри Закона за частната охранителна дейност, който допуска частни охранителни фирми да отговарят за сигурността в градовете и селата.

Според някои депутати това положение отдавна съществува на места и гарантира сигурността на хората, там, където полицаите не достигат. Според други полицията отстъпва в борбата с престъпността и се намесват лобистки интереси.

"Не става въпрос за охрана на обществения ред, което е работа на полицията". Това заяви за "Здравей, България" депутатът от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев. Той уточни, че частната охрана може да работи срещу чупенето на спирките и инфраструктурата.

"Няма да се налага селата или селските кметове да плащат за това. Кметовете на общини ще решават дали могат да си позволят това от бюджета", допълни Манев.

 В село Доганово частна охрана на къщите няма да има, защото кметът не успял да събере парите за това. Месечно на къща се падали по 12-15 лева. Тъй като не успял да събере парите, кметът се надява на община Елин Пелин за частна охрана.