Този сайт използва бисквитки (cookies), които се използват за правилното функциониране на сайта, както и за събиране на данни за посещаемостта от страна на GOOGLE. С използването на сайта вие се съгласявате с това условие.

БСК: Стартира регистър на охранителните фирми

 

Индустриален клъстер „Сигурност“ – ИКС (член на БСК) създаде регистър на фирмите, извършващи частна охранителна дейност, който може да бъде ползван онлайн на адрес http://iksbg.com/services/company-reports.html.

Създаването на такъв регистър е ангажимент на МВР, съгласно приетия през 2004 г. Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД), но до момента той практически липсваше. Благодарение на безвъзмездните и доброволни усилия на ИКС, регистърът вече е факт. Поради липса на публични данни, регистърът не предлага информация за броя на охранителите и охраняваните обекти, както и за средствата, използвани при осъществяване на охраната (МПС, оръжие и др.), макар подобно изискване да е записано в чл.40, ал.2, т. 3 и 4 от ЗЧОД.

Според данните в регистъра, към настоящия момент у нас има общо 2867 фирми, лицензирани да извършват частни услуги за сигурност. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите 1867 притежават регионални лицензи.

Статията можете да прочетете от тук.